Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Μια σύναξη για την ειρήνη με αποστροφή στα φώτα της δημοσιότητας


ΑΠΕΤΑΞΑΜΗΝ ΤΟΝ ΤΥΠΟ 

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΜΜΑΝ | Ανδρέας Λουδάρος Για πρώτη φορά στα χρονικά διορθοδόξων συναντήσεων δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τους εκπροσώπους του Τύπου. Παρά το γεγονός πως μια τέτοια πρωτοβουλία ενδιαφέρει το σύνολο του ορθόδοξου κόσμου και όχι μόνο, ο τρόπος που αντιμετωπίζεται από τους διοργανωτές θυμίζει περισσότερο σαν κάτι που πρεπει να γίνει, να ολοκληρωθεί και να αφήσει το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα.

Σε ερώτηση του orthodoxia.info του μόνου ελληνικού ΜΜΕ που βρίσκεται στο Αμμαν, ο συνήθως αρμόδιος για τα θέμα Τύπου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης Αρίσταρχος δήλωσε αναρμόδιος, σημειώνοντας πως «αυτά τα έχει αναλάβει άλλη επιτροπή».

Αρμόδιος για τα θέματα Τύπου εμφανίστηκε ο κ. Peter Welby ο οποίος δεν υπάρχει πουθενά στο επίσημο οργανόγραμμα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και που στο αίτημα του orthodoxia.info για κοινοποίηση του προγράμματος της συνάντησης και των σχετικών πληροφοριών που διοχετεύονται στον Τύπο σε κάθε συνάντηση τέτοιας μορφής είτε είναι εκκλησιαστική είτε πολιτική, απάντησε πως τίποτα δεν πρόκειται να κοινοποιηθεί αφού η συνάντηση είναι «κλειστή» και δεν θα υπάρξει καμία ενημέρωση στον Τύπο εκτός από κάποιο Δελτίο Τύπου το οποίο ίσως να εκδοθεί στο τέλος της συνάξεως.
Η στάση αυτή ενισχύει τον προβληματισμό που υπάρχει αφού μια τέτοια συμπεριφορά δεν συνάδει σε καμία περίπτωση με την κεντρική ιδέα της συνάξεως η οποία σύμφωνα με τον εμπνευστή της τουλάχιστον, στοχεύει στο να φέρει την ειρήνη στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Η ΣΥΝΑΞΗ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Από τις 15 Ορθόδοξες Εκκλησίες, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων προσκάλεσε τις 14 αφήνοντας εκτός τον Κιέβου Επιφάνιο. Εξ αυτών των δεκατεσσάρων προσκληθέντων Προκαθημένων συμμετέχουν τρείς. Ο Μόσχας κ. Κύριλλος, ο Σερβίας κ. Ειρηναίος και ο Τσεχίας κ. Ραστισλάβος. Δυο Προκαθήμενοι, ο Ρουμανίας Δανιήλ και ο Πολωνίας κ. Σάββας εκπροσωπούνται από μητροπολίτες.
Ουσιαστικά εκτός από τον προσκαλούντα, Πατριάρχη Ιεροσολύμων και τον άμεσα ενδιαφερόμενο Πατριάρχη Ρωσίας μόλις δυο Προκαθήμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και δυο ακόμη Εκκλησίες σε επίπεδο μητροπολίτη.
Όλες οι υπόλοιπες Ορθόδοξες Εκκλησίες, οι: Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Κύπρου, Γεωργίας, Ελλάδος, Βουλγαρίας και Αλβανίας αρνήθηκαν να συμμετάσχουν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου