Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

Και η Εκκλησία της Γεωργίας λέει «όχι» στη σύναξη του Αμμάν



Η πλειονοψηφία των Ορθοδόξων Εκκλησιών δεν θα συμμετάσχει στην πραξικοπηματική σύναξη που έχει συγκαλέσει ως μη όφειλε και δεν δικαιούτο ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων στο Αμμάν.

Η Εκκλησία της Γεωργίας με επιστολή του Πατριάρχη Ηλία προς τον Θεόφιλο ξεκαθαρίζει πως, εφόσον δεν πρόκειται να συμμετάσχουν όλοι οι Προκαθήμενοι, ούτε και ο ίδιος προτίθεται να μεταβεί στο Αμμάν.

Ο κ. Ηλίας, αν και ομολογεί την ανάγκη μιας τέτοιας σύναξης, εν τούτοις δηλώνει πως αυτή θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το εκκλησιαστικό δίκαιο και την εκκλησιαστική τάξη , υπονοώντας σαφώς οτι ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων δεν δικαιούται να συγκαλέσει μια τέτοια σύναξη.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή του Πατριάρχη Γεωργίας στα ελληνικά όπως κυκλοφόρησε με μετάφραση από τον Nicolas Gurgenidze)

Προς τον Μακαριότατο Πατριάρχη των Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης Θεόφιλο Γ’

Μακαριώτατε,

Σας χαιρετίζουμε με εν Χριστώ αγάπη και Σας ενημερώνουμε ότι λάβαμε τις δύο επιστολές που μας στείλατε (Ν1202, 12.12.2019 και Ν52 04.02.2020), την πρόσκληση για τη συνάντηση των Προκαθημένων και των αντιπροσώπων αυτών για τα υπάρχοντα προβλήματα μεταξύ των εκκλησιών στην Ιορδανία στην πόλη Αμμάν.

Καταλαβαίνουμε καλά, ότι η προσπάθειά Σας προέρχεται από την φροντίδα για την ενότητα των εκκλησιών και για την θεραπεία των πληγών. Από την επιστολή Σας καταλαβαίνουμε ότι κάνατε κάθε προσπάθεια ώστε να λάμβανε μέρος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αλλά μερικοί Προκαθήμενοι δεν θέλησαν καν να συμμετάσχουν, διότι Εσείς συγκαλείτε (αυτήν την «σύναξη»). Ο σκοπός που έχετε Εσείς είναι και η επιθυμία μας,αλλά μπορεί αυτός ο σκοπός να έχει πολλά εμπόδια.

Εμείς καταλαβαίνουμε – και το κοινοποιούμε – την στάση Σας και λόγω των σοβαρών προβλημάτων θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει μια τέτοια συνάντηση και να συζητηθούν τα θέματα, αλλά μόνο σε περίπτωση συμμετοχής όλων των εκκλησιών, εάν θέλουμε να έχουμε το αποτέλεσμα, αλλά εφόσον δεν θα υπάρχει η ενότητα, αυτή τη στιγμή κρίνουμε σκόπιμο να μην συμμετάσχουμε.

Ελπίζουμε ότι η σύναξη των προκαθημένων θα πραγματοποιηθεί με την τήρηση των νόμων του εκκλησιαστικού δικαίου και μάλιστα θα τονιστούν τα θέματα τα οποία ζημιώνουν την ενότητά μας. Όσο πιο γρήγορα θα γίνει αυτό τόσο καλύτερα. Προσευχόμαστε για την ειρήνη και την εν Χριστώ ενότητα στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Ο Θεός να Σας χαρίσει την ειρήνη και την επιτυχία στην διακονία Σας.

Καθολικός – Πατριάρχης πάσης Γεωργίας Ηλίας Β’

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου