Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

Μελέτη Κομισιόν: Δημογραφική παρακμή της Ελλάδας και ενσωμάτωση μεταναστών

Του Νίκου Ντάσιου

Η προχτεσινή έκδοση μελέτης της Κομισιόν για τις «επιπτώσεις της δημογραφικής αλλαγής» επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά τις τεράστιες προκλήσεις της χώρας μας στον 21ο αιώνα. Συνεχίζοντας την αρνητική τάση στο ισοζύγιο γεννήσεις –θάνατοι -όπου από το 2010 και ένθεν οι θάνατοι υπερβαίνουν τις γεννήσεις-, το 2070 εκτιμάται ότι θα πεθαίνουν σχεδόν διπλάσιοι απ’ όσοι θα γεννιούνται (130χιλ θάνατοι έναντι μόλις 68 χιλ των γεννήσεων). Η διάμεση ηλικία του πληθυσμού θα εκτοξευτεί την ίδια χρονιά (2070) στα 53 έτη έναντι 45 σήμερα και 32 στις αρχές του 1970. Η πληθυσμιακή πυραμίδα θα παρουσιάσει διπλασιασμό των ηλικιών άνω των 80ετών, οι οποίες θα αποτελούν περί το 8% του γενικού πληθυσμού από 4% που είναι σήμερα ενώ αντίστοιχα οι ηλικίες έως 9 ετών θα μειωθούν από το 5 στο 3%.
Αντίστοιχες είναι κι οι προβλέψεις του πρόσφατα εκδοθέντος «Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης 2021-25», σύμφωνα με το οποίο η πληθυσμιακή μείωση κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης από 11,1 εκατ το 2008 σε 10,7 εκατ το 2019, θα συνεχιστεί με εκτιμήσεις για 7,5 εκατ το 2070. Παρά όμως τις προβλέψεις στους στόχους της Κοινωνικής Ανάπτυξης απουσιάζουν παντελώς αναφορές σε μέτρα και προτεραιότητες για την αντιμετώπιση του υπ αριθμόν ένα κοινωνικού προβλήματος της χώρας. Το γιατί έχει να κάνει με την αναφορά στο ίδιο αυτό Πρόγραμμα του σεναρίου αντιμετώπισης της δημογραφικής κάμψης με την «ενσωμάτωση των μεταναστευτικών ροών»! Εφόσον λοιπόν επιτύχει η διαδικασία της ενσωμάτωσης εκτιμάται ότι η πληθυσμιακή μείωση στην Ελλάδα το 2070 θα δεν θα πέσει κάτω από τα 8,5 εκατ. πληθυσμού.
Σύμφωνα με την ίδια μελέτη της Κομισιόν το 2018 έφυγαν από την χώρα περί τους 100 χιλιάδες ανθρώποι ενώ εισήλθαν 120 χιλ., εκ των οποίων οι 80 χιλιάδες από χώρες εκτός Δυτικού Κόσμου, -αριθμός που αυξήθηκε κατά πολύ το 2019. Οι πληθυσμιακές κατανομές ανά ήπειρο το 2070 προβλέπουν το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού να είναι Ασιάτες (από 65% σήμερα) και το 30% Αφρικανοί (από 18% σήμερα) ενώ η Ευρώπη των 27 δεν θα ξεπερνά το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Άρα η επίσημη πολιτεία δηλώνει ότι η αντιμετώπιση της δημογραφικής κάμψης θα επιτευχθεί με Ασιάτες και Αφρικανούς στην ενσωμάτωση των οποίων θα διατεθούν προνομιακά κονδύλια της επόμενης προγραμματικής περιόδου. Και ενώ το θέμα θα έπρεπε να αποτελεί μια απο τις πρώτες ειδήσεις στα ΜΜΕ, το μηντιακό σύστημα υπερ-προβάλλει ζητήματα όπως την επίθεση με το βιτριόλι, την απαγωγή της 10χρονης και τον ψευτο-γιατρό. Μια εικόνα παρακμής που δεν αφήνει περιθώρια μελλοντικών προταγμάτων αφού καμιά προοπτική δεν μπορεί να έχει ένας λαός μισότρελων, διεστραμμένων και απατεώνων. Όμως το στοίχημα της συλλογικής μας επιβίωσης αυτόν αιώνα απαιτεί θετικά πρότυπα και όραμα που όμως δεν διαθέτει η ελίτ και το πολιτικό της προσωπικό….

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
https://ardin-rixi.gr/archives/221791

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου