Τρίτη 20 Ιουλίου 2021

Στρώνουν χαλί για υποταγή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στον Πάπα;

Κρύος ιδρώτας για την διαρρέουσα άποψη πως οι Ορθόδοξες εκκλησίες θα αναγνωρίσουν τελικά κάποια παπική εξουσία

“ΗΟρθόδοξη Εκκλησία σύντομα θα αναγνωρίσει τον Πάπα ως επικεφαλής της εκκλησίας”, γράφει ο Ορθόδοξος θεολόγος και οικουμενιστής από το Γκρατς, Γρηγόριος Λαρεντζάκης πρόσφατα στο Die Tagespost.

Σύμφωνα με το thetrumpet.com, ο τίτλος «πρώτος μεταξύ ίσων» δίνεται συχνά στον Οικουμενικό Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης, αλλά η Ορθοδοξία συμφώνησε επίσης να επιτρέψει στον Πάπα να εκπληρώσει έναν τόσο ηγετικό ρόλο. Αν και υπάρχει πολλή συζήτηση για το τι πρέπει να σημαίνει κάτι τέτοιο. Ο Λαρεντζάκης πιστεύει ότι η Ορθοδοξία είναι έτοιμη να κάνει το επόμενο βήμα και να επιτρέψει στον Πάπα να οδηγήσει τις εκκλησίες στην ανανεωμένη ενότητα.

Το 1969, ο Λαρεντζάκης έγινε ο πρώτος μη Καθολικός θεολόγος που έλαβε διδακτορικό στην Καθολική θεολογία από μια Καθολική σχολή στην Αυστρία. Ο Λαρεντζάκης είναι ισχυρός υποστηρικτής της ενότητας μεταξύ εκκλησιών, δηλαδή του οικουμενισμού. Μέσω της εμπειρίας και των πολλών επαφών του, γνωρίζει καλά τα αισθήματα και στις δύο πλευρές.

Κατά τη γνώμη του, οι Ορθόδοξες εκκλησίες θα αναγνωρίσουν τελικά κάποια παπική εξουσία. Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Έτσι, μετά από συναινετικές διαβουλεύσεις και συμφωνίες, αυτός [ο Πάπας] θα έχει το δικαίωμα πρωτοβουλίας, το δικαίωμα σύγκλησης, το δικαίωμα προεδρίας, το δικαίωμα συντονισμού για μια κοινή οικουμενική Σύνοδο ή για οτιδήποτε πρέπει να συμφωνηθεί από κοινού για την καθολική εκκλησία του Χριστού και για τη σωτηρία όλων των ανθρώπων».

Με άλλα λόγια, ο Πάπας θα έχει το δικαίωμα να ξεκινήσει μιας Οικουμενική Σύνοδο! Αυτό σημαίνει ότι ο Πάπας θα είναι η τελική αρχή στη διαδικασία επανένωσης των εκκλησιών.

Το Vatican News έγραψε: «Ο Larentzakis είναι πεπεισμένος ότι η αναβίωση της εκκλησιαστικής κοινωνίας δεν είναι μόνο απαραίτητη, αλλά και δυνατή. Κατά τη γνώμη του, μια τέτοια προοπτική θα ήταν δυνατή όχι μόνο μεταξύ Καθολικών και Ορθόδοξων, αλλά και με άλλες εκκλησίες ».

Μόλις η Ορθοδοξία υποταχθεί πλήρως στον πάπα, άλλες εκκλησίες είναι πιθανό να ακολουθήσουν, καθώς η δύναμη και η έκκληση του Βατικανού αυξάνεται, λέει το thetrumpet.com

Και το Βατικανό τρίβει τα χέρια του αφού αυτό είναι ένα μήνυμα που θέλει να ακούσει, ειδικά όταν προέρχεται από κάποιον από διαφορετική εκκλησία. Τις τελευταίες δεκαετίες, οι Καθολικοί ηγέτες έχουν καταβάλει μεγάλες πιεστικές προσπάθειες προς την ενότητα. Πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις μεταξύ του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και των παπών Ιωάννη, Βενέδικτου και εσχάτως Φραγκίσκου.

«Όταν κοιτάς την ανθρώπινη εγγύτητα σε αυτές τις συναντήσεις και βλέπεις τη συμφωνία σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, ειρήνης ή συνηγορίας για τους πρόσφυγες, γνωρίζουμε ότι οι εκκλησίες μας είναι σοβαρές για την αναβίωση της πλήρους εκκλησιαστικής κοινωνίας και ότι πράγματι βρισκόμαστε στο δρόμο», αναφέρει ο Λαρεντζάκης.

Στο παρελθόν, υπήρξε συχνά μια γενική συναίνεση σχετικά με τις βασικές πεποιθήσεις και ακόμη και τα δόγματα, αλλά δεν ήταν ποτέ αρκετό για τις διάφορες ομάδες να υποταχθούν στον πάπα. Ωστόσο, οι πρόσφατες κρίσεις στην Ορθόδοξη Εκκλησία αυξάνουν την προθυμία των ηγετών της εκκλησίας να υποταχθούν στην εξουσία του Πάπα, υποστηρίζει η ίδια ιστοσελίδα και φέρνει παράδειγμα την κρίση στην Ορθοδοξία που προέκυψε από το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα, ενώ επικαλείται και τον αρθρογράφο Andrew Miiller ο οποίος σημείωσε ότι αυτή η «διάλυση της Ορθόδοξης Εκκλησίας αποτελεί ευκαιρία για τη Ρώμη».

Σημειώνει δε πως ο επικεφαλής της Plain Truth , Herbert W. Armstrong, προέβλεψε μια τέτοια σειρά γεγονότων. Το τεύχος Νοεμβρίου 1963 ανέφερε: «Το ισχυρό πρόβλημα της επίτευξης [Καθολικής] ενότητας είναι διττό. Πρώτον, περιλαμβάνει τη συμφιλίωση του ορθόδοξου σχίσματος που ξεκίνησε επίσημα το 1054 και διαίρεσε τις εκκλησίες στην Ανατολή - Ελλάδα, Ρωσία, Βαλκάνια και Εγγύς Ανατολή - από τη Ρώμη. Δεύτερον, περιλαμβάνει την αποκατάσταση στη Ρωμαϊκή Κοινωνία όλου του Προτεσταντισμού, που αναπτύχθηκε από το 1517 και μετά».

Ο κ. Άρμστρονγκ βασίστηκε σε μια προφητεία στον Ησαΐα για τη οποία το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ έχει αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο

Η σκηνή προετοιμάζεται για την εκπλήρωση αυτής της προφητείας, υποστηρίζουν τώρα.

Βέβαια μπορεί ο Λαρεντζάκης να λειτουργεί σαν “λαγός” για να μετρήσει αντιδράσεις, αλλά δεδομένων των συνθηκών , των σεναρίων για κοινό Πάσχα, αλλά και με αφορμή και την επικείμενη επίσκεψη του Πάπα και στην Ελλάδα πολλοί συνειρμοί μπορεί να γίνουν.

https://www.pentapostagma.gr/ekklisia/7024403_stronoyn-hali-gia-ypotagi-tis-orthodoxis-ekklisias-ston-papa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου