Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022

Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης. Αόρατος Πόλεμος. Κεφάλαιο ΚΘ΄. Περί του πολέμου και της απάτης, που μεταχειρίζεται ο διάβολος σε εκείνους, που κρατάει στην δουλεία της αμαρτίας.

ΟΣΙΟΣ ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ Ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ. ΑΟΡΑΤΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΘ΄. Περί του πολέμου και της απάτης, που μεταχειρίζεται ο διάβολος σε εκείνους, που κρατάει στην δουλεία της αμαρτίας. 

Όταν ο διάβολος κρατά κάποιον στην υπηρεσία της αμαρτίας, δεν φροντίζει για τίποτα άλλο παρά να τον τυφλώνει περισσότερο και να τον βγάζει από κάθε καλό λογισμό, που μπορεί να τον παρακινήσει στο να γνωρίσει την πολύ δυστυχισμένη του ζωή.

Και όχι μόνον τον βγάζει, από τους λογισμούς που τον καλούν στην επιστροφή και στην μετάνοια, βάζοντας στο νου του άλλους λογισμούς κακούς και ενάντιους, αλλά και με έτοιμες και γρήγορες αφορμές, τον κάνει ο τρισκατάρατος να πέφτει συχνά στην ίδια αμαρτία ή σε άλλες μεγαλύτερες, από τις οποίες βγαίνει ο ταλαίπωρος αμαρτωλός, περισσότερο σκοτισμένος και τυφλός, ώστε με την τυφλότητα του φτάνει και γκρεμίζεται στην συνήθεια της αμαρτίας. Και έτσι τρέχοντας ο άθλιος από την πράξη της αμαρτίας σε μεγαλύτερη τυφλότητα και πάλι από την τυφλότητα σε μεγαλύτερα αμαρτήματα, κυκλογυρίζει σχεδόν όλη την ταλαίπωρη ζωή του μέχρι θανάτου, αν ο Θεός δεν οικονομήσει την σωτηρία του με την χάρη του.

Λοιπόν, όποιος βρίσκεται σε αυτή την πολύ δυστυχισμένη κατάσταση, αν αγαπάει να γιατρευτεί, πρέπει να δεχτεί αμέσως, το γρηγορότερο, τον λογισμό εκείνο και την έμπνευση, πού τον προσκαλεί από το σκοτάδι στο φως και από την αμαρτία στη μετάνοια και πρέπει να φωνάξει με όλη του την καρδιά στο Ποιητή του· «Κύριε μου βοήθει μοι, βοήθησον μοι ογλίγωρα και μη με αφήσεις πλέον εις τούτο το σκότος της αμαρτίας»· ας μη σταματήσει να ξαναλέει πολλές φορές το ίδιο και να φωνάζει με αυτό και παρόμοιο τρόπο· και αμέσως, αμέσως, αν είναι δυνατόν, ας ζητήσει βοήθεια και συμβουλή, για να μπορέσει να ελευθερωθεί από τον εχθρό.

Εάν όμως δεν μπορεί να πάει αμέσως, ας προστρέξει γρήγορα στον εσταυρωμένο Ιησού και ας προσπέσει στα Αγιά του πόδια με το πρόσωπο στη γη και στη Θεοτόκο Μαρία, ζητώντας ευσπλαχνία και βοήθεια· και η νίκη στέκεται σε αυτή την γρηγοράδα.Απόδοση στη νέα Ελληνική: Ιερομόναχος Βενέδικτος

Έκδοση Συνοδείας Σπυρίδωνος Ιερομονάχου,
Νέα Σκήτη, Άγιον Όρος

* Σημ. μας: Το κείμενο έχει διορθωθεί

Μπορείτε να διαβάσετε το υπόλοιπο βιβλίο εδώ :

Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης. Αόρατος Πόλεμος.

https://greekdownloads.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου