Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023

«…Ο επιβλέπων επί την γην και ποιών αυτήν τρέμειν..»

Του Σωτήρη Μ Τζούμα 

«…Ο επιβλέπων επί την γην και ποιών αυτήν τρέμειν. Ο απτόμενος των ορέων και καπνίζονται…», διαβάζουμε στον 103 ψαλμό, ο οποίος απαγγέλεται καθημερινά στην Εκκλησία μας, στην ακολουθία του Εσπερινού.
Ομιλεί για τον Θεό… και με απλά λόγια σημαίνει:
«…είναι αυτός που με μια ματιά που ρίχνει στην γη και την κάνει να τρέμει. Αυτός που αγγίζει τα όρη και καπνίζουν…».
Αυτός ο ψαλμός μου ήρθε στην σκέψη όταν άκουσα την φρικτή είδηση του σεισμού στην Τουρκία και στην Συρία. Πόσο μικρός είναι ο άνθρωπος μέσα στην απεραντοσύνη, στην μεγαλοσύνη  αλλά και στην αιωνιότητα του Θεού…!
Μπορεί να ρίξει μια ματιά στην γη κι αυτή να αρχίζει να τρέμει… Ένας σεισμός, εν ριπή οφθαλμού ισοπέδωσε και κονιορτοποίησε τα πάντα…
Μπορεί να αγγίξει τα όρη κι αυτά να βγάζουν λάβα και τέφρα… Ένα άγγιγμα και το ηφαίστειο εκρήγνυται, η λάβα ρέει και κατακαίει ό,τι βρεθεί στο πέρασμά της.
Ο παντοδύναμος Θεός, είναι αυτός που τα δημιούργησε όλα και άρα μπορεί να τα ελέγχει και να τα εξουσιάζει. Πόσο το συνειδητοποιούμε; Πόσο Τον προκαλούμε;
Ο ιερός Χρυσόστομος όταν είχε γίνει κάποτε σεισμός στην Βασιλεύουσα και την ισοπέδωσε, ανέβηκε πάνω στα ερείπια και έβγαλε έναν πανηγυρικό λόγο!
Όσοι τον άκουγαν  φυσικά νόμιζαν ότι ο Αρχιεπίσκοπος τρελάθηκε.
Μπροστά σε μία τεράστια καταστροφή και σ’ ένα τόσο μεγάλο πένθος, μίλαγε… χαρμόσυνα!!
Εντούτοις, κάποια στιγμή εξηγήθηκε: «…πανηγυρίζω, διότι από χθες το μεσημέρι που έγινε ο σεισμός, ουδείς πόρνος, ουδέ μοιχαλίς… δεν έγινε καμία αμαρτία εξ αιτίας του σεισμού…»!!! 
Θεωρούσε ο ιερός Χρυσόστομος κέρδος το ότι δεν έγινε αμαρτία, άσχεται αν σημειώθηκε βιβλική καταστροφή  και σκοτώθηκαν άνθρωποι! Οι θλίψεις και τα βάσανα που προξένησε ο σεισμός, έγιναν αιτία να περιοριστεί η αμαρτία. Κι αυτό για τον ι. Χρυσόστομο ήταν θετικό!
Οπωσδήποτε είμαστε πολύ μικροί και ολιγόπιστοι για να κάνουμε σκέψεις σαν τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο. Και αν τα πούμε σήμερα αυτά θα βγουν οι λογής Τατσόπουλοι να υβρίσουν τους Αγίους μας και να τους προσάψουν κατηγορίες που τους θυμίζουν τους μειονεκτικούς εαυτούς τους.
Ωστόσο γιατί ο Θεός επέτρεψε αυτήν την καταστροφή; Άγνωστο! Το μόνο που πρέπει να σκεφτούμε όμως είναι ότι έγινε πολύ κοντά μας… στην γειτονιά μας. Ότι και η χώρα μας είναι σεισμογενής. Ότι μπορεί να έρθει και σε μας αυτή… η πληγή, ωσάν την πληγή  του Φαραώ. Θεός φυλάξοι!
Όμως αν δούμε πώς καταντήσαμε την Πατρίδα μας, την πάλαι ποτέ ορθόδοξη Ελλάδα, τι νόμους ψηφίσαμε, πώς πολιτευόμαστε και ποιόν δρόμο διαλέξαμε, τότε θα πρέπει να πέσουμε στα γόνατα και να παρακαλέσουμε την Παναγιά μας να μας γλυτώσει «εκ της επικειμένης δικαίας» του Χριστού απειλής. Ίσως μας ακούσει! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου