Πέμπτη, 3 Απριλίου 2014

Βλάχοι μαθητές από το Κρούσοβο στην ΕλλάδαΣτην Ελλάδα βρέθηκαν το Σαββατοκύριακο 29/30 Μαρτίου μαθητές από το Γυμνάσιο Κρουσόβου με πρωτοβουλία και πρόσκληση της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας.
Οι μαθητές μαζί με τους καθηγητές του σχολείου τους και το μέλος του ΔΣ της ΠΒΑ από το Κρούσοβο κ. Βασίλη Αμπατζή επισκέφτηκαν την Καλαμπάκα, τα Μετέωρα, τα Γρεβενά, τα Βλαχοχώρια του Δήμου και το ΕΧΚ Βασιλίτσας.

Στην Αβδέλα Γρεβενών, γενέτειρα των πρωτοπόρων του κινηματογράφου στα Βαλκάνια αδελφών Μίλτου και Γιάννη Μανάκια, οι μαθητές επισκέφτηκαν το χώρο όπου η αλλοτινή κατοικία των δύο καλλιτεχνών. Εδώ συναντήθηκαν και με το Σύλλογο Βλάχων Φοιτητών Θεσσαλονίκης που στα πλαίσια της εκδρομής στο Περιβόλι επισκέφτηκαν το γειτονικό βλαχοχώρι.


Στην Καλαμπάκα οι μαθητές του σχολείου του Κρουσόβου κι οι συνοδοί τους έγιναν δεκτοί στο Δημαρχείο της πόλης από το Δήμαρχο κ. Σακελλαρίου και τους Αντιδημάρχους κ. Ζαρόπουλο και κ. Αλμπάνη.
Ο κ. Σακελλαρίου τους καλωσόρισε στην πόλη μίλησε για την περιοχή και πρόσφερε αναμνηστικά δώρα τόσο στους καθηγητές όσο και στους μαθητές.
Στο ΕΧΚ Βασιλίτσας τους φιλοξενουμένους της ΠΒΑ υποδέχτηκε ο Αντιδήμαρχος Γρεβενών κ. Γιάννης Νασίκας. Καθόλη τη διάρκεια της εδώ παραμονής τους οι φιλοξενούμενοι συνοδεύονταν από τον πρόεδρο της ΠΒΑ κ. Μιχάλη Μαγειρία.

Η πρωτοβουλία της ΠΒΑ αποσκοπεί στην άμεση επικοινωνία κι αλληλογνωριμία των νέων, στην αποδόμηση αρνητικών στερεοτύπων και είναι μια μικρή συμβολή στην ανάπτυξη θετικών προϋποθέσεων μεταξύ των δύο πλευρών των συνόρων.

https://www.facebook.com/vlach.amphictyony/media_set?set=a.1435071036738899.1073741845.100007080483896&type=3

http://taxalia.blogspot.gr/2014/04/blog-post_2.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου