Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

Μήνυμα Μητροπολίτη Μεσσηνίας σε Ιερώνυμο: «Η Παρασκευή αυτή θα είναι Μεγάλη Παρασκευή



Του Σωτήρη Μ. Τζούμα

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος -ο οποίος αποτελεί μία από τις δύο τελευταίες εκλογές και χειροτονίες (18/03/2007) του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου- από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε το προσύμφωνο μεταξύ Αρχιεπισκόπου και Πρωθυπουργού βγήκε και πήρε θέση εναντίον του προωθούμενου σχεδίου και μάλιστα αποδόμησε και τον τρόπο που ανακοινώθηκε αλλά και το περιεχόμενό του κυρίως σε ο,τι αφορά την μισθοδοσία του κλήρου και τον εξοστρακισμό του από το δημόσιο λογισμικό της χώρας.

Ο Σεβ. Μεσσηνίας Χρυσόστομος που θεωρείται εκ των ισχυρών υποστηρικτών του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου- και μάλιστα για χάρη του ο Αρχιεπίσκοπος ήλθε σε ρήξη με τους Ηρακλείς του θρόνου του[ Νέας Ιωνίας Γαβριήλ και Ιωαννίνων Μάξιμο] κατά την εκλογή του Σταγών – από την πρώτη στιγμή δεν δίστασε να διαφοροποιηθεί από τα τεκταινόμενα και να υποστηρίξει τον Ιερό κλήρο.

Αν αυτή η κρίση ξεχώρισε κάποιους Αρχιερείς που κινήθηκαν με γρήγορα ανακλαστικά και ετάχθησαν κοντά στον ιερό κλήρο ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος και ο Δημητριάδος Ιγνάτιος κρατούν τη σημαία και από κοντά οι Θεσσαλονίκης Άνθιμος, Χίου Μάρκος, Φθιώτιδος Νικόλαος κ.ά.

Και στο ρυθμό αυτό κινήθηκαν όλοι σχεδόν οι Ιεράρχες που μίλησαν μέχρι στιγμής για το θέμα.

Αλλά ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος θέλησε ακόμα και σήμερα που έχει την ονομαστική του εορτή- η Εκκλησία μας εορτάζει τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο- να δώσει το στίγμα του και να μην αφήσει καμία αμφιβολία για τον τρόπο που θα κινηθεί έως το τέλος αυτής της περιπέτειας στην οποία ενεπλάκη η Εκκλησία.

Ο εορτάζων Μεσσηνίας εκμεταλλεύτηκε τη μέρα αυτή και χρησιμοποίησε τον Ιερό Άμβωνα της Παναγίας της Υπαπαντής στην Καλαμάτα για να εκφράσει τις απόψεις του και να περάσει τα μηνύματά του με αποδέκτες κατ´αρχήν τους δύο βασικούς πρωταγωνιστές-θύτες: τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Επίσης άλλους Ιεράρχες οι οποίοι θα δώσουν όλοι μαζί τη μάχη και θα σταματήσουν την ανίερη συμφωνία. Και ασφαλώς τους έτερους πρωταγωνιστές- θύματα αυτής της συμφωνίας: τους μαχόμενους κληρικούς μας οι οποίοι από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε αυτή η…πρόθεση για συμφωνία είναι ανάστατοι.

Ο Σεβ. Μεσσηνίας εξέφρασε την στήριξή του προς τους κληρικούς όλης της Ελλάδας και ειδικά προς τους ιερείς της Μητροπόλεώς του και κατέθεσε ανοικτά και χωρίς περιστεροφές τη διαφωνία του για το κοινό ανακοινωθέν- δίκην διαγγέλματος – Αρχιεπισκόπου και Πρωθυπουργού.

Ειδικότερα, με το πέρας της Θείας Λειτουργίας, στον εννιάλεπτο λόγο του ο κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε στην 11ηετή παρουσία του στη Μητρόπολη Μεσσηνίας. Πρώτα ευχαρίστησε τους κληρικούς, έπειτα τις τοπικές Αρχές και, τέλος, τους πιστούς.

Για δε τους κληρικούς είπε :


«Τίποτα δεν μπορεί να κάνει ο επίσκοπος, αν δεν έχει τα χέρια του, που είναι οι κληρικοί της Μητροπόλεως. Οι οποίοι πολλές φορές, παρατήρησε, απρόσωπα αλλά ουσιαστικά συναινούν και συμβάλλουν στο έργο της τοπικής Εκκλησίας».

Για τις ενδεχόμενες αλλαγές στη μισθοδοσία του κλήρου , επεσήμανε με ύφος αυστηρό ότι οι κληρικοί είναι υποχρεωτικοί για τη λειτουργία της Εκκλησίας, όχι μόνο επειδή συμπαραστέκονται, όχι μόνο επειδή είναι τα χέρια της Εκκλησίας, όχι μόνο επειδή είναι οι παράγοντες που πραγματοποιούν το έργο της διακονίας, αλλά κυρίως γιατί αποτελούν ένα από τα δομικά στοιχεία της Εκκλησίας μέσα στον κόσμο.

Και υψώνοντας τη φωνή του είπε:

«Για το λόγο αυτό θα πρέπει οι επίσκοποι να αγωνιστούν ώστε να διατηρηθεί η αξιοπρεπής διαβίωση των ιδίων και των οικογενειών τους».

Συμπλήρωσε, δε με νόημα:

«Οι επίσκοποι δεν έχουν δικαίωμα να θυσιάσουν αυτό το δικαίωμα που οι κληρικοί της Εκκλησίας της Ελλάδος έχουν κατακτήσει μέσα από έναν αγώνα που ξεκίνησε το 1945».

Και πρόσθεσε:

«Οι επίσκοποι δεν μπορούν αυτό το κεκτημένο δικαίωμα να το ανταλλάξουν με κάτι άλλο».

Ενδεικτικό, πάντως ,της ψυχολογίας που κυριαρχεί στους Ιεράρχες είναι το γεγονός ότι οι παριστάμενοι Μητροπολίτες στην εορτή του Σεβ. Μεσσηνίας συζητούσαν κατ´ιδίαν για την Ιεραρχία που θα γίνει στις 16 Νοεμβρίου και αποχαιρετώντας ο ένας τον άλλον έλεγαν θα τα πούμε την Παρασκευή και ο Θεός βοηθός! Αλλά ο εορτάζων Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος είπε κάτι που άφησε όλους τους παρισταμένους άφωνους:

«Η Παρασκευή αυτή θα είναι Μεγάλη Παρασκευή!!».

ΠΗΓΗ:Newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου