Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απέφυγε στη Λειτουργία των Χριστουγέννων την Μνημόνευση του νέου Προκαθημένου της Ουκρανίας Επιφανίου



Μπορεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος τόσο κατά τη διάρκεια της Χριστουγεννιάτικης Θείας Λειτουργίας, να μνημόνευσε κανονικά τον νέο Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ουκρανίας κ. Επιφάνιο- όπως είχε ακριβώς είχε κάνει και στις 16 Δεκεμβρίου- αλλά οι άλλοι Προκαθήμενοι είναι προς το παρόν διστακτικοί .

Για παράδειγμα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας των Χριστουγέννων στην Μητρόπολη Αθηνών «απέφυγε» τη μνημόνευση του κ. Επιφανίου σταματώντας την ανάγνωση με τα ονόματα των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στον Τσεχίας κ. Ραστισλάβο. Δεν ξέρουμε τί έκαναν οι Πατριάρχες Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων καθώς και οι Αρχιεπίσκοποι Κύπρου και Αλβανίας. Ευκαιρία να μάθουμε γιατί αυτό θα σημαίνει πολλά. Προφανώς περιμένουν όλοι το επίσημο γράμμα της Αυτοκεφαλίας .

Ο νέος Προκαθήμενος της νεότευκτης Εκκλησίας της Ουκρανίας Επιφάνιος, μνημονεύθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου , ανήμερα της εορτής του Αγίου Διονυσίου. Προηγουμένως τον είχε μνημονεύσει ο ίδιος ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την θεία λειτουργία της 16ης Δεκεμβρίου.

Στο μεταξύ , μέχρι σήμερα καμία Τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία, δεν έχει αποστείλει ειρηνικό γράμμα στον νέο Προκαθήμενο της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, αφού δεν έχει γίνει επισήμως γνωστή η ανάληψη των καθηκόντων του.

Ωστόσο οι διαθέσεις όλων των Εκκλησιών ως προς την αποδοχή και αναγνώριση του νέου Προκαθημένου θα φανούν όταν ο Επιφάνιος παραλάβει τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Φανάρι όπου θα μεταβεί για τα Άγια Θεοφάνεια και θα σταλούν τα επίσημα γράμματα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου