Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

Η έκρηξη στον Άγιο Διονύσιο είναι ένα ηχηρό μήνυμα με συγκεκριμένους αποδέκτες



του Σωτήρη Τζούμα

Το χτύπημα δεν ήταν μια απερίσκεπτη πράξη, ούτε μία επίδειξη «μαγκιάς» από νέους ανθρώπους.

Η απαράδεκτη επίθεση στον Άγιο Διονύσιο στο Κολωνάκι είναι ένα ηχηρό μήνυμα τόσο προς την Εκκλησία όσο και προς την κοινωνία και τους πολιτικούς.

Ταϊσμένη επί χρόνια με τους μύθους για αδίστακτους παπάδες η ελληνική κοινωνία και κυρίως τα νέα παιδιά, ποτισμένα με φθόνο κατά της Εκκλησίας, το είδαν όλο αυτό σαν κάτι που ήταν «δίκαιο και έγινε πράξη», όπως λέει και ο Αλέξης Τσίπρας.
Τα παιδιά, οι νέοι άνθρωποι, αν δεν έχουν από τα σπίτια τους τα σωστά ακούσματα, βλέπουν την Εκκλησία ως εχθρό και εμπόδιο στα σχέδιά τους. Η «ιστορική συμφωνία» μάλιστα, Αρχιεπισκόπου και πρωθυπουργού βάρυνε το κλίμα.

Οι αδολεσχίες δε του κυβερνητικού εκπροσώπου περί δέκα χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας που θα προκηρυχθούν μόλις οι ιερείς μείνουν μισθολογικά στον αέρα, δημιούργησαν μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα άκρως εχθρική, η οποία κάθε άλλο παρά καλό έκανε στη σχέση του ιερού κλήρου με την κοινωνία.

Το χτύπημα στον Άγιο Διονύσιο την Πέμπτη δεν ήταν μια απερίσκεπτη πράξη, ούτε μία επίδειξη «μαγκιάς» από νέους ανθρώπους.
Ήταν μία απόλυτα στοχοποιημένη ενέργεια. Ήταν ένα καλά μελετημένο σχέδιο που αυτοί που το σχεδίασαν και το υλοποίησαν ήξεραν τι έκαναν!
Μένει να ακούσουμε το σκεπτικό τους στην προκήρυξη που θα δώσουν στη δημοσιότητα, αν αυτό συμβεί.
Και μολονότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει ένα τέτοιο γεγονός, ξενίζει το σημείο που επέλεξαν- ο ναός του πολιούχου των Αθηνών-αλλά και η μέρα- ανήμερα του Αγίου Στεφάνου.

Είναι λυπηρό να έρχεται κανείς αντιμέτωπος με αυτή την οδυνηρή πραγματικότητα.
Όσο θυμωμένος και αν νιώθει κανείς, είναι λάθος να μην μπορεί να κατανοήσει τα αυτονόητα. Αν δεν μπορεί να καταλάβει ότι η Εκκλησία υπήρξε η τροφός του σκλαβωμένου γένους μας και οι κληρικοί μας έδωσαν και τη ζωή τους για να μείνει αυτή η πατρίδα ελεύθερη τότε θα έλθει η ώρα που θα φερθεί με αγνωμοσύνη και προς αυτούς τους ίδιους τους γονείς, που σε γέννησαν!

Δυστυχώς ο ψευτοπροοδευτικισμός μας έκανε να βλέπουμε την Εκκλησία καχύποπτα! Και όχι άδικα. Αφού πολλές φορές οι ίδιοι οι ποιμένες μας δίνουν αφορμές για αρνητικά σχόλια και αμφισβήτηση.
Αλλά η Εκκλησία δεν είναι μόνον οι κατά πάντα ολίγοι που υπάρχουν στις τάξεις της. Η Εκκλησία έχει ήθος!

Κοντά της υπηρετούν άνθρωποι με σπάνιες ευαισθησίες και εξαιρετικά χαρίσματα. Γι’ αυτούς τους ξεχωριστούς κληρικούς ακόμη και αν ήταν η μειοψηφία- που δεν είναι(!!)- θα έπρεπε να είμαστε προσεκτικοί μαζί τους και με την Εκκλησία και να μην τους «δολοφονούμε» με την προκατάληψή μας.
Έχουμε μάθει να μετατρέπουμε ένα δραματικό γεγονός που σηκώνει δημοσιότητα σε υστερική κρίση.
Ο μηχανισμός που έσκασε στο κατώφλι του Αγίου Διονυσίου και τραυμάτισε αθώους ανθρώπους είναι μία ακόμη κατάντια της εποχής μας.
Ας φροντίσουμε να διδαχθούμε απ´αυτό.

Ωστόσο, κανείς δεν πρόσεξε μια πολύ χαρακτηριστική λεπτομέρεια: ένα λεπτό πριν εκραγεί ο μηχανισμός αυτός, ο νεωκόρος του ναού, ένας άνθρωπος του μεροκάματου που εργάζεται για την Εκκλησία, κατάλαβε το ύποπτο απόθεμα και ζήτησε την βοήθεια του οργάνου της τάξεως-του μεροκάματου κι αυτός που ξαγρυπνά για την έννομη τάξη.
Αυτοί οι δύο άνθρωποι προτίμησαν να αυτο-τραυματισθούν, παρά να τραυματισθεί κάποιος ανυποψίαστος πιστός που σε λίγο θα έμπαινε στο ναό για να παρακολουθήσει τη θεία λειτουργία.
Προτίμησαν να γίνουν οι ίδιοι «πρωτόκλητοι» μάρτυρες, ανήμερα της εορτής του όντως Πρωτοκλήτου Διακόνου Στεφάνου.

Ο μηχανισμός που έσκασε στον Άγιο Διονύσιο έδειξε στην κοινωνία πως παρά την ευτέλεια της εποχής μας υπάρχουν ακόμη ηθικές αντιστάσεις που μας κρατούν!

Το μεγάλο πλήθος, όλοι εμείς, είμαστε όρθιοι μπροστά σε αυτή την πράξη.
Ας μην αφήσουμε, όμως, το αποτρόπαιο πρόσωπο της προκατάληψης, της εμπάθειας και του λαϊκισμού να μας καταβάλει.
Αυτή η χώρα παρά τα δεινά που πέρασε στο διάβα των αιώνων κατάφερε να μείνει όρθια! Και η πίστη μας συνέβαλε σε αυτό. Μπορεί να έχουν αλλοτριωθεί οι συνειδήσεις μας από τις αντίχριστες και ανθελληνικές αρχές που επιχειρούν αντιδημοκρατικά και λάθρα να επιβάλλουν στην Ελλάδα μας αυτοί που μας κυβερνούν.

Η Εκκλησία και η Ελλάδα, όμως, δεν κινδυνεύουν. Η έκρηξη του μηχανισμού έξω από τον Άγιο Διονύσιο, είναι το ηχηρό «χαστούκι» της ίδιας της κοινωνίας μας προς συγκεκριμένους αποδέκτες που …λοξοδρόμησαν! Ας το λάβουν σοβαρά υπόψη και ας κάνουν… «όπισθεν ολοταχώς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου