Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019

Πατριάρχης της Ρωμιοσύνης στη γη της Ιωνίας- Εκατοντάδες πιστοί από Ελλάδα, έτρεξαν κοντά του για να μη λειτουργήσει σε άδειο ναό



Με εκατοντάδες προσκυνητές από τη Χίο και τη Θεσσαλονίκη, γέμισε ασφυκτικά το πρωί της Κυριακής ο άλλοτε Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Χαράλαμπου Τσεσμέ, που μετά την αναστύλωση του από το Τουρκικό Δημόσιο, χρησιμοποιείται ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Φέτος για δεύτερη φορά μετά τον διωγμό και την καταστροφή του 1922, οι αρχές της Τουρκίας επέτρεψαν την τέλεση Θείας Λειτουργίας (η πρώτη φορά ήταν το 2016), κάτι που από νωρίς έγινε γνωστό με αποτέλεσμα ο Ιερός Ναός να γεμίσει ασφυκτικά.

Ήδη από το πρωί του Σαββάτου δεκάδες προσκυνητές έφθασαν από τη Θεσσαλονίκη με αφορμή την παρουσία του Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου, που συλλητούργησε με τον Μητροπολίτη Σμύρνης κ. Βαρθολομαίο.

Στο μήνυμα του ο Οικουμενικός Πατριάρχης εστίασε στην ανάγκη φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών, όπως αυτή διατυπώθηκε στην πρόσφατη συνάντηση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ απηύθυνε έκκληση προς τη νέα γενιά της Ελλάδας να διατηρήσουν ζωντανή την ιστορία, τα έθιμα και το ήθος της Ρωμιοσύνης που έμεινε και δημιούργησε στα μικρασιατικά παράλια.

Λίγο πριν το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Σμύρνης δώρισε στον Οικουμενικό Πατριάρχη ένα πιστό αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας της Νέας Μονής Χίου, ως σύμβολο ενότητας μεταξύ της Μικρασίας και των νήσων του Ανατολικού Αιγαίου.

ΠΗΓΗ: politischios.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου