Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022

Η χριστιανική ζωή απαιτεί τόλμη, Γερόντισσα Φιλοθέη

Ο χριστιανός καλείται να ζήσει αυτό που λέει ο απόστολος Παύλος: «Ζω δε ουκέτι εγώ· ζη δε εν εμοί Χριστός». Δίχως να ζει ο Χριστός στην ψυχή μας, πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ουσιαστικά τον πλησίον μας, βάσει του οποίου θα κριθεί όλη η ζωή μας πάνω στη γη;


Χριστιανός αυτό σημαίνει: Χριστόψυχος.

Όταν περνάει κανείς μιaα δυσκολία, αμέσως να σκεφτεί: «Τι πέρασε ο Χριστός; Τι θα έκανε ο Χριστός αυτή την ώρα, τι θα έκανε ένας άγιος, τι θα έκανε ο άγιός μου; Πώς θα το αντιμετώπιζε ο Χριστός, που έμεινε καρφωμένος στον σταυρό για τη σωτηρία μας; Και εγώ τώρα αρχίζω και γκρινιάζω γι’ αυτό το τιποτένιο!»

Αν αυτά συνέχεια τα δουλεύουμε μέσα μας, θα έχουμε πάρα πολλή προκοπή. Χωρίς να το καταλάβουμε, σιγά-σιγά, σιγά-σιγά θα ανοίγει η καρδιά μας, θα ξεδιπλώνεται, θα φύγουν όλες οι απωθημένες ενοχές, και στο τέλος θα φτάσουμε στην απλότητα.



Κάποιοι από πειρασμική επίδραση λένε: «Δεν έχουμε πρότυπα για να ακολουθήσουμε και εμείς, να δούμε πώς είναι οι τέλειοι άνθρωποι και να τους ακολουθήσουμε». Νομίζω ότι αυτό που ισχυρίζονται είναι μια πρόφαση. Ας πούμε ότι έχουν και κάποιο δίκαιο, αλλά πρότυπο για όλους είναι ο Χριστός μας και οι άγιοι.



Το μέτρο των ενεργειών μας είναι η πείρα της Εκκλησίας, το βίωμα του αγίου, όχι το δικό μας. Για μας μέτρο είναι ο Χριστός, ο άγιος. Πώς θα απαντούσε, πώς θα συμπεριφερόταν, πώς θα αντιδρούσε ο άγιος την κρίσιμη ώρα; Όταν είναι αληθινός ο άνθρωπος, τον φωτίζει ο Θεός και τι θα πει και πώς θα το πει και πώς θα ενεργήσει και πώς γενικά θα συμπεριφερθεί.



Η χριστιανική ζωή απαιτεί τόλμη. Χρειάζεται να τολμήσει κανείς προκειμένου να καταργήσει τον εαυτό του μπαίνοντας στην υπακοή. Ανδρείο φρόνημα πρέπει να έχει κανείς.

Αλλιώς, άμα πει: «Μέχρις εδώ μπορώ, παραπέρα μου είναι δύσκολο· ας κάνω αυτά που με βολεύουν τώρα, ας κάνω αυτά που είναι μικρότερα, λιγότερα, ευκολότερα, και θα δούμε τι θα κάνω για τα άλλα», αν έτσι σκεφτεί και έτσι ενεργήσει, θα βασανιστεί περισσότερο. Ενώ αν πει: «Αυτό θέλει ο Θεός, να ‘ναι ευλογημένο, Θεέ μου!», τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα.



Δεν επιτρέπεται να επηρεαζόμαστε από τα σημερινά γεγονότα και από οτιδήποτε άλλο εμποδίζει τη χριστιανική ζωή. Άλλωστε, ας έχουμε υπ’ όψιν μας ότι ο χριστιανός θα είναι πάντοτε διωκόμενος, διότι είναι πάντοτε ένας έλεγχος στους πέριξ. Καθώς ενοχλεί τους άλλους, με την έννοια ότι ελέγχονται από την παρουσία του για την όλη ζωή τους, δεν μπορούν να ανεχθούν να είναι παρών ένας χριστιανός και αυτοί να κάνουν ό,τι θέλουν.


Από το βιβλίο: Γερόντισσας Φιλοθέης, Η υπέρβαση του εαυτού μας στην καθημερινή πραγματικότητα. Πανόραμα Θεσσαλονίκης 2022, σελ. 15.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου