Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Ο κάλαμος του Αρχιδιακόνου π.Ιωάννη Μπούτση ως «ορθογραφία» του ενδοτισμού της ηγεσίας της Εκκλησίας μας

Μετά το άρθρο του Αρχιδιακόνου αναμένουμε από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο την Κυριακή της Ορθοδοξίας να ορθώσει το ανάστημά του,έστω και εις τας δυσμάς της Αρχιεπισκοπείας του και να μην επιτρέψει τον επιδιωκόμενο εξαγνισμό αυτών που εμπαίζουν την πίστη του ελληνικού λαού και υποτιμούν την νοημοσύνη του με το πρόσχημα της παράδοσης για την συγκεκριμένη μεγάλη ημέρα για την Εκκλησία μας.
 

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 

Ο Ιερολογιώτατος Αρχιδιάκονος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Ιωάννης Μπούτσης για μια ακόμη φορά επέλεξε να μας εκπλήξει με την πρωτοβουλία του να αρθρογραφήσει για το επίμαχο θέμα του νόμου που ψηφίστηκε και δίχασε την Ελληνική κοινωνία. Και μας εξέπληξε θετικά αυτή τη φορά και γι’ αυτό του ανήκει δικαίως ο έπαινος.

Με ένα εμπεριστατωμένο άρθρο του στην έγκριτη εφημερίδα ΕΣΤΙΑ αναλύει με σοβαρά επιχειρήματα την στάση της Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία με την συμπεριφορά της απώλεσε αυτό που κάθε Έλληνας περιμένει να αποδεικνύει ο πρώτος πολίτης της χώρας: ότι είναι ένας θεσμός υπερκομματικός και ότι ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι Πρόεδρος όλων των Ελλήνων.

Τολμηρή η κίνηση του π. Ιωάννη, η οποία ασφαλώς δεν έγινε ερήμην του άμεσου Προϊσταμένου του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου του Β.

Τίποτα δεν κάνει ο π. Ιωάννης χωρίς την έγκρισή του. Και αυτό το γνωρίζουν όλοι οι παροικούντες στην Αγίας Φιλοθέης και όχι μόνον. Ας θεωρηθεί εν προκειμένω ο κάλαμος του Αρχιδιακόνου π.Ιωάννη Μπούτση ως «ορθογραφία» του ενδοτισμού της ηγεσίας της Εκκλησίας μας, για να θυμηθούμε μια δική του ορολογία από άλλο κείμενο που είχε δημοσιεύσει προ καιρού.

Μάλιστα αν θέλουμε να ακριβολογούμε το κείμενο αυτό ενδέχεται να εκφράζει και τις μύχιες σκέψεις του Αρχιεπισκόπου ο οποίος εκ της θεσμικής του θέσεως δεν δύναται να αναμιχθεί περισσότερο ή να ξεκινήσει ανταρτοπόλεμο με την κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, δεδομένου μάλιστα ότι την Κυριακή της Ορθοδοξίας θα την υποδεχθεί ως είθισται στην Μητρόπολη Αθηνών.

Όμως καλά και άγια αυτά που μας λέει ο π.Ιωάννης και μπράβο του. Το θέμα είναι αν ο Αρχιεπίσκοπος και οι Συνοδικοί Μητροπολίτες που θα συλλειτουργήσουν μαζί του επιτρέψουν στην εν λόγω κυρία να απαγγείλει την Κυριακή της Ορθοδοξίας το Σύμβολο της Πίστεώς μας , το «Πιστεύω»;

Αυτό θα είναι ο μεγαλύτερος ευτελισμός της Διοικούσης Εκκλησίας, μετά την ήττα που υπέστη ήδη με την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου.
Δηλαδή, όπως πολύ σωστά γράφει ο π. Ιωάννης, η κυρία Πρόεδρος επέλεξε την σωστή κατά τη γνώμη της πλευρά της ιστορίας, η οποία την φέρνει αντιμέτωπη με την πλειοψηφία του λαού μας, ο οποίος θρησκεύεται! Ορθόδοξοι, Καθολικοί, Προτεστάντες Έλληνες είπαν όχι στο νόμο και η κ. Κατερίνα προτίμησε την κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ+.

Πώς θα της επιτραπεί την Κυριακή να πει το «Πιστεύω»; Θα είναι σαν ύβρις. Είναι σα να δίδονται τα Άγια τοις κυσί. Καλό θα ήταν ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος εκείνη την ώρα να εξέλθει της ωραίας Πύλης και να ζητήσει από το λαό να πουν όλοι μαζί το Πιστεύω. Το αυτό να γίνει και με την Κυριακή Προσευχή, το «Πάτερ ημών».

Μετά το άρθρο του Αρχιδιακόνου αναμένουμε από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο την Κυριακή της Ορθοδοξίας να ορθώσει το ανάστημά του έστω και εις τα δυσμάς της Αρχιεπισκοπείας του και να μην επιτρέψει τον επιδιωκόμενο εξαγνισμό αυτών που εμπαίζουν την πίστη του ελληνικού λαού και υποτιμούν την νοημοσύνη του με το πρόσχημα της παράδοσης για την συγκεκριμένη μεγάλη ημέρα για την Εκκλησία μας.

Επίσης, αν δυσκολεύονται, να ζητήσουν την αναβολή ή την ματαίωση του γεύματος που παρατίθεται κατ´ έθος στο Προεδρικό Μέγαρο -προς τι άλλωστε να αφήνουμε την υποκρισία να υπερισχύει και να δείχνουμε ότι όλα βαίνουν καλώς και δεν συμβαίνει τίποτα- και να σταλεί στο γεύμα αυτό μια τριμελής εξ Αρχιερέων αντιπροσωπεία μαζί με τον Αρχιγραμματέα. Μόνο αν συμβούν αυτά ή κάτι ανάλογο κατά την φώτιση και κρίση του Μακαριωτάτου και των Αγίων Συνοδικών, τότε μόνον ο λαός θα πειστεί ότι δεν παίζονται παιχνίδια εξουσίας εις τα υψηλά δώματα και θα συνταχθεί εκ νέου με την Εκκλησία του.Γιατί αυτή τη στιγμή ο λαός που θρησκεύεται είναι απογοητευμένος και αποστασιοποιημένος.

Αν δεν συμβούν αυτά, τότε πιστεύω ότι αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την Εκκλησία και ειδικά για τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Β´ και επέρχονται ραγδαίες εξελίξεις στον εκκλησιαστικό χώρο και ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και για να ακριβολογούμε θα επέλθει νωρίτερα η αλλαγή που κυοφορείται ήδη στα ανώτατα δώματα της εξουσίας. Δεν μπορώ να πω περισσότερα προς το παρόν. Θα περιμένουμε την Κυριακή της Ορθοδοξίας και θα επανέλθουμε.

Μέχρι τότε, ο Θεός να βάλει το χέρι Του και να λυπηθεί τον λαό Του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου