Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

Τά Άγια Θεοφάνεια και ο Άγιος Τριαντάφυλλος

Τά Άγια Θεοφάνεια και ο Άγιος Τριαντάφυλλος 

Ένα έθιμο που διασώζεται μέχρι τις μέρες μας. 

Ανήμερα των Θεοφανείων στα βλαχοχώρια της Πίνδου, Μέτσοβο, Ανήλιο, Βοτονόσι και Μηλιά εκτός από τον Θεοφάνη, την Φωτεινή, την Ουρανία κ.ά. γιορτάζει και ο Τριαντάφυλλος. 
Ο προπάππος μου Τριαντάφυλλος που με μεγάλωσε, γεννημένος περίπου το 1880 μου έλεγε πως θυμάται αυτή τη γιορτή από παλιά και πως καθιερώθηκε επειδή το καλοκαίρι, 8 Αυγούστου, που τιμάται ο Άγιος Τριαντάφυλλος, οι βλάχοι με τα κοπάδια τους ήταν στα βουνά και έτσι δεν γιόρταζαν ποτέ. 
Κάποιοι ευσεβείς χριστιανοί λοιπόν καθιέρωσαν να γιορτάζουν το όνομα αυτό των Θεοφανείων «που γιορτάζει όλη η πλάση». Μου διηγούνταν πως μετά τον αγιασμό στην εκκλησία, έπαιρναν εικόνες από εκεί μαζί τους και με τη συνοδεία μουσικής έκαναν επισκέψεις στα σπίτια των εορταζόντων και όχι μόνο  για αγιασμό και διασκέδαζαν όλοι μαζί. Στη συνέχεια επέστρεφαν τις εικόνες στην εκκλησία. 
Αυτό το βλάχικο έθιμο το τηρούμε μέχρι σήμερα, δηλαδή να γιορτάζουμε το όνομα Τριαντάφυλλος τα Άγια Θεοφάνεια, όμως τιμάμε και την ημέρα μνήμης του μαρτυρίου του Αγίου Τριανταφύλλου, 8 Αυγούστου.

Τριαντάφυλλος Σιούλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου