Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

«Μην ψάχνετε κατασκόπους πίσω από τις κουρτίνες» στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο



ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ Ι Σ. Καρεκλά, Γ. Φερδής

“Δεν χρειάζεται να ψάχνετε να βρείτε κατασκόπους πίσω από τις κουρτίνες” δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου π. Ιωάννης Χρυσαυγής, κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων στο πλαίσιο των εργασιών της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, σε ερώτηση σχετικά με το χθεσινό ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τις Νέες Χώρες.
Ο π. Ιωάννης συμπλήρωσε ότι “δεν υπάρχει στη Σύνοδο διάθεση να κρυφτεί τίποτα και αυτό έχει να κάνει με την μαεστρία με την οποία χειρίζεται τις διαδικαδίες ο πρόεδρος της Συνόδου”, εννοώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη.
«Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος δεν είναι ένα αντίγραφο Συνόδων του παρελθόντος»
Να μη γίνεται σύγκριση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου με άλλες του παρελθόντος τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Τελμησού Ιώβ, μιλώντας νωρίτερα στους δημοσιογράφους, στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου.

“Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος δεν είναι ένα αντίγραφο Συνόδων του παρελθόντος. Είναι μία Σύνοδος του 21ου αιώνα που επιλαμβάνεται των ζητημάτων που απασχολούν τον άνθρωπο αυτού του αιώνα”, εξήγησε χαρακτηριστικά ο κ. Ιώβ. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι “ολα τα ζητήματα που απασχολούν τη Σύνοδο είναι συνυφασμένα με την επιτέλεση του ποιμαντικού έργου της Εκκλησίας”.
Ο Αρχιεπίσκοπος Τελμησού μετέφερε “πολύ καλά νέα”, όπως είπε, μιας και μέχρι τώρα έχουν υπογραφεί δύο κείμενα στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, το Αυτόνομο και ο τρόπος ανακήρυξής του και η Διασπορά. Τα κείμενα αυτά έγιναν αποδεκτά από τις αντιπροσωπείες των Εκκλησιών με ελάχιστες αλλαγές, όπως ανέφερε.
Ακόμη, έχει γίνει δεκτό το κείμενο για τη νηστεία, το οποίο είναι το παλαιότερο όλων, αφού έχει διαμορφωθεί ήδη από τις Προσυνοδικές Συνδιασκέψεις το 1986, καθώς και αυτό με τις λιγότερες αλλαγές, όπως δήλωσε ο κ. Ιώβ.
Μέχρι τη λήξη των σημερινών εργασιών της Συνόδου, αναμένεται να υπογραφεί το κείμενο για την αποστολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο.
Ο Αρχιεπίσκοπος Τελμησού δήλωσε, επίσης, ότι “η Σύνοδος δεν είναι ένα απλό γεγονός αλλά μια ολόκληρη διαδικασία”, ενώ πρόσθεσε ότι οι αντιπροσωπείες των Εκκλησιών “δεν βρισκόμαστε εδώ για συνδιάσκεψη ή για ακαδημαϊκό διάλογο αλλά πραγματοποιούμε την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας”.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου πατήρ Ιωάννης Χρυσαυγής τόνισε ότι είναι ζωτικής σημασίας το γεγονός πως “σε αυτή τη Σύνοδο συζητάμε, κάτι που δεν είχε γίνει για χίλια χρόνια”.
Ως προς την ομοφωνία που απαιτείται για να γίνουν δεκτά τα κείμενα της Συνόδου αναφορικά με τις Εκκλησίες που απουσιάζουν, ο π. Ιώννης δήλωσε ότι “η αρχή της ομοφωνίας ισχύει, τουλάχιστον για τις Εκκλησίες που συμμετέχουν στη Σύνοδο”, υπογραμμίζοντας ότι “η Σύνοδος εκπροσωπεί εκατομμύρια Ορθοδόξων Χριστιανών”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου